Jätteetöntä paketointia ja mukavaa yhdessäoloa ompelupajassa

Viime lauantaina Tapiolan kirjastossa Espoossa Zero Waste Finland ry oli mukana Kodin kestot ry:n kanssa järjestämässä jouluista ompelupajaa. Ompelukoneet ja saumurit surisivat ja iloinen puheensorina valtasi kirjaston pajahuoneen. Iltapäivän mittaan syntyi kestotalouspapereita, -vanulappuja, -kasseja ja -pusseja. Mallin mukaan leikattiin omasta vanhasta kankaasta esimerkiksi kaksi pyöreäkulmaista neliötä. Palat kiinnitettiin toisiinsa nuppineuloilla ja saumurilla ajettiin reunat kiinni. Toinen toistaan suloisemmat ja kauniimmat kuosit saivat uuden elämän.

Zero Waste Finland ry:n pisteellä ihmeteltiin, miten lahjan voi paketoida ilman teippiä ja turhaa jätettä. Joululahjan pakkausmateriaaliksi sopii hyvin sanomalehti, vanha kukkapaperi tai vaikka kangastilkku. Leikkaamalla sanomalehden neliön muotoiseksi ja taittelemalla sen oikein saa helposti kääreen lahjalle. Lahjan voi toki antaa saajalleen ilman käärettä, mutta usein lahjan antamisessa olennaista on myös yllätys: kutina siitä, mitä pakettiin oikein kätkeytyykään. Silloin helposti kierrätettävät, uusiomateriaalista tehdyt paketit ovat hyvä idea. Moni kävijä kertoi pisteellämme innostuneensa kokeilemaan jätteettömämpää paketointia.

Mukana oli myös virkkuukoukku ja valkoista lankaa. Pienten vaikeuksien jälkeen syntyi myös virkattu kestovanulappu. Jos on kätevä käsistään, on oivallinen lahjaidea virkata muutama kestolappu ja laittaa ne sopivankokoiseen lasipurkkiin. Näin syntyy itse tehty kestävä ja kaunis lahja, jonka saaja varmasti ilahtuu.

Glögistä, pipareista, käsillä tekemisestä nauttiminen mukavassa seurassa ilahdutti. Koska nykyään käytämme niin paljon aikaa tietokoneen ja älypuhelimen kanssa, on välillä ihanaa unohtaa laitteet ja keskittyä luomaan itse jotakin. Jotain kestävää, joka on hyväksi sekä itselle että maailmalle.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *