Zero waste joulu

Joulu voi olla zero waste, eikä mistään tarvitse luopua

Zero Waste Finland ry haluaa kannustaa jouluun, joka on hyvä ja iloinen olematta vahingollinen ympäristölle. Olemme sitä mieltä, että zero waste -ajattelu sopii jouluun loistavasti, eikä kestävien valintojen tekeminen tarkoita luopumista!

Tänä vuonna iloiseksi juhlaksi tarkoitettua joulua on varjostanut kaksi ristiriitaista voimaa: toisaalta yhä aikaisemmin alkavat joulumyynnit ja toisaalta tieto siitä, että ympäristömme ei kestä kasvavaa kuluttamista. Joulunaika on vähittäiskaupan tärkein sesonki ja viime vuonna suomalaiset kertoivat käyttävänsä jouluun noin 490 euroa. Valtaosa suomalaisten antamista joululahjoista on edelleen tavaroita, vaikka aineettomien lahjojen suosio on kasvanut pikkuhiljaa.

Kulutamme liikaa, emmekä vain joulun aikaan: keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on 10 300 kg vuodessa. Jotta saavutamme Pariisin sopimuksessa määritetyn 1,5 asteen tavoitteen, kestävä jalanjälki olisi 3000kg vuonna 2030. Hiilijalanjälkeä pitäisi siis pienentää reilusti, ja muiden tekojen lisäksi siihen voi vaikuttaa vähentämällä tarpeetonta kuluttamista. Tänä vuonna Suomen ylikulutuspäivä oli 11. huhtikuuta ja maailman ylikulutuspäivä 1. elokuuta. Olemme siis melkein neljä kuukautta maailman keskiarvoa heikompi.

Zero waste, roskattomuuteen pyrkivä ajattelu- ja elämäntapa, auttaa pohtimaan mikä on tarpeellista. Tarvitseeko lahjan olla uutena ostettu tavara – voisiko se olla vaikkapa kirpparilta ostettu, lahjakortti palveluun tai muuten aineeton? Voisiko se olla jotakin hyvää joulupöytään tai perinteinen postikortti? Jos lahjojen lisäksi miettii koristeluja, joulupöydän menua ja pakkausmateriaaleja tarpeellisuuden ja kestävyyden kannalta, löytyy yltäkylläisyyden keskeltä se, mikä sinulle itsellesi on joulussa tärkeintä, eikä mistään tarvitse luopua. Karsimalla ylimääräiset vapautat tilaa uudelle – rauhalle ja kiireettömyydelle. Voit säästää myös reilusti rahaa ja aikaa.

Seuraavan kuukauden aikana sivuillamme ja somekanavissamme (Facebookissa ja Instagramissa) keskitymme enemmänkin zero waste -ajatteluun joulunaikana. Luvassa on runsaasti vinkkejä kestävämmistä ja aineettomista lahjoista, lahjattomuudesta, joulupöydän ruoista, jouluisia kierrätysvinkkejä ja paljon muuta. Olemme myös järjestäneet ja tulemme järjestämään lähiviikkoina lisää jouluaiheisia tapahtumia. Pysy siis kuulolla!

Hyvää ja kestävää joulunodotusta kaikille toivottaa

Zero Waste Finland ry


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *