#kemikaalihaaste-viikko on myös ekoteko

Yle Akuutin alullepanemaa #kemikaalihaaste-viikkoa vietetään 15.-21.10.2018. Viikon aikana kannustetaan vähentämään kemikaalien määrää arjessa.

Kaikki kemikaalit eivät ole haitallisia, mutta osa on tutkitusti haitaksi paitsi terveydelle myös ympäristölle. Zero waste -ajattelun viiden K:n sääntö auttaa sekä kodin jätemäärän vähentämisessä että oman jokapäiväisen kemikaalikuorman pienentämisessä.

  • Mieti, mistä kemikaaleista voisit luopua. Tarvitsetko hiuksille shampoon, hoitoaineen, naamion, suihkeen ja muotoilutuotteita vai pärjäisitkö vähemmällä? Monet kosmetiikkatuotteet ja pesuaineet sisältävät öljypohjaisia ainesosia, joihin käytetään uusiutumattomia luonnonvaroja. Ja vaikka käytämmekin tuotteita pidempään, myydään ne silti kertakäyttöpakkauksissa.

 

  • Korvaa kertakäyttöinen kestotuotteilla. Esimerkiksi muovisen tuorekelmun voi korvata mehiläisvahakääreellä tai laittamalla lautasen kulhon päälle. Myös kuukautissiteet ja vaipat sisältävät erilaisia liimoja ja kemikaaleja, joten kuukuppiin tai kestovaippoihin vaihtaminen on sekä ympäristön että kemikaalikuorman pienentämisen kannalta järkevää.

 

  • Karsi ylimääräiset putelit ja purnukat. Lukuun ottamatta kylpyhuonetta ja keittiötä kodin siivoukseen ei välttämättä tarvitse lainkaan kemikaaleja, vaan usein ekologinen mikrokuituliina ja lämmin vesi riittävät. Kylpyhuoneen voi puhdistaa mäntysuovalla ja keittiön ihmeaineita ovat etikka ja ruokasooda. Kokeile esimerkiksi pestä astiat täyttämällä pesukoneen pesuainelokero pelkällä ruokasoodalla.

 

  • Suosi kuivia tuotteita. Nestemäisiin shampoisiin, saippuoihin ja pesuaineisiin on useimmiten lisätty säilöntäaineita, jotka saattavat aiheuttaa herkistymistä ja muita oireita. Sen sijaan palana tai jauheena myydyt pesuaineet ovat paitsi säilöntäaineettomia usein pakattu ekologisemmin paperikääreeseen tai kartonkiin.

 

  • Korvaa muoviset keittiötarvikkeet puisilla tai lasilla. Vaihda ainakin juomapullo teräksiseen tai lasiseen kestopulloon ja eväsrasia lasiseen, etenkin jos lämmität ruokaa mikrossa. Puu on luontaisesti antibakteerinen, joten myös keittiövälineiden siivoukseen tarvitsee käyttää vähemmän kemikaaleja.

 

  • Osta vaatteet ja kodintekstiilit käytettynä. Jos ostat uutta, muista pestä tehtaan kemikaalit pois ennen käyttöönottoa.

 

  • Helpoin tapa vähentää kemikaalien määrää arjessa on valita Joutsenmerkittyjä ja hajusteettomia pesuaineita ja sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, joka ei sisällä luonnolle haitallista mikromuovia.

Seuraa #kemikaalihaaste-viikkoa Instagramissa @yleakuutti sekä Facebookissa


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *