Haukilahdessa kerättiin roskia ploggaamalla

Sunnuntaina 6.5.2018 järjestetyssä plogging-tapahtumassa ulkoiltiin ja kerättiin roskia Haukilahdessa. Ruotsissa suosioon noussut plogging tarkoittaa lenkkeilyn (jogging) ja roskien poimimisen (plocka upp) yhdistämistä.

Yhteismaa-järjestön Siivouspäivän järjestämä Suomen ensimmäinen plogging-tapahtuma kiinnosti Facebookissa lähes kahta tuhatta tykkääjää. Yhteislähtöjä järjestettiin eri puolilla maata, muun muassa Helsingissä, Kokkolassa ja Joensuussa. Espoossa Haukilahden yhteislähtö starttasi uimarannalta ja keräsi mukaan lähes sata innokasta roskienpoimijaa.

Haukilahden yhteislähdön organisoinnista vastanneen Zero Waste Finland ry:n puheenjohtaja Helena Marttila oli tyytyväinen tapahtuman herättämään kiinnostukseen. ”Plogging eli roskajuoksu on hauska tapa yhdistää kuntoilu ja ympäristöstä huolehtiminen. Roskaisen ympäristön tiedetään madaltavan kynnystä roskaamiseen, joten siksi yhdenkin roskan poimimisella voi olla suuria kerrannaisvaikutuksia.”

Haukilahdessa roskia kerättiin 15 jätesäkillistä kahdessa tunnissa. Marttilan mukaan uimarannalla tavallisimpia roskia olivat makeiskääreet, tupakka-askit ja kertakäyttöiset kahvikupit. ”Jokaisen rannalla vierailevan tulee huolehtia omat roskansa roskakoriin, mitään ei saisi jättää luontoon. Peräänkuulutan myös kaupungin vastuuta roskaongelmasta. Kaupungin tulee varmistaa, että virkistysalueilla on riittävästi roskakoreja, niitä tyhjennetään tiheästi ja ne ovat sellaisia, että esimerkiksi lokit eivät pääse niitä kaivelemaan.”

Kesän aikana kaikille avoimia roskajuoksuja järjestetään jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *