Viisi helppoa vinkkiä jätteettömämpään jouluun

Joulu on läheisten muistamisen, yhdessäolon ja rauhoittumisen aikaa. Yhä useammin jouluun kuuluu myös tavarapaljous ja kuluttaminen, joka täyttää roskapöntöt niin kodeissa kuin talonyhtiöissäkin. Iso osa joulun jätteestä muodostuu muun muassa lahjapapereista, muovipakkauksista ja pahvilaatikoista. Jätemäärää on kuitenkin helppo keventää ilman mistään luopumista.

Zero waste, eli suomeksi nollahukka, on nimitys elämäntavalle, jossa oma jätemäärä pyritään minimoimaan, ei ainoastaan kierrätyksen, vaan myös kulutusvalintojen kautta. Kestävään elämäntapaan kannustava Zero Waste Finland ry on koonnut viiden kohdan vinkkilistan, jonka avulla jokainen voi vähentää roskapönttöön päätyvän jätteen määrää tänä jouluna.

 

Joulukortit

Perinteinen postitettava joulukortti on mukava muistaminen isommallekin tuttavapiirille. Jätteen vähentäjä askartelee kortit itse kierrätysmateriaaleista. Kortin pohjana voi käyttää pahvia tai kartonkia ja koristelussa esimerkiksi edellisten vuosien joulukortteja, lehtileikkeitä, lahjapaperin hukkapaloja, kangastilkkuja tai piirustuksia. Itse tehdyt kortit voi postittaa myös ilman ylimääräistä kirjekuorta. Kortin kulmaan voi kirjoittaa vastaanottajalle kehotuksen heittää kortti esimerkiksi paperinkeräykseen, jos kortin askartelussa käytetyt materiaalit sen mahdollistavat.

 

Joululahjat

Ilahduta tänä jouluna läheisiäsi joko aineettomilla tai käytettynä ostetuilla lahjoilla. Aineetonta lahjaa keksittäessä vain mielikuvitus on rajana. Lahja voi olla esimerkiksi lahjakortti hierontaan tai kauneushoitolaan, konserttiliput, yhteinen leivontakurssi tai vaikkapa pala ikimetsää. Se voi olla myös jotain itse järjestettyä ja ilmaista, esimerkiksi lupaus lenkkiseuraksi lähtemisestä tai lastenhoitoavusta.

Jos aineettoman lahjan sijaan kuitenkin haluat kääriä pakettiin jotain konkreettista, tutki ensiksi löytyisikö etsimäsi esine käytettynä. Nettikirpputorit ja Facebookin osta & myy -ryhmät ovat pullollaan hyväkuntoista, käytettyä tavaraa. Osa tavaroista myydään jopa avaamattomissa, alkuperäisissä pakkauksissaan. Käytettynä myytävän tavaran ostaminen on aina ekologisempi ja usein myös edullisempi vaihtoehto kuin upouuden hakeminen kaupasta.

 

Lahjapakkaukset

Valitse lahjoille sellaisia pakkausmateriaaleja, jotka ovat joko uudelleenkäytettävissä tai kierrätettävissä. Ekologisin valinta on materiaali, jota löytyy kotoa jo valmiiksi, jotta mitään uutta ei tarvitse ostaa. Lahjat voi pakata esimerkiksi sanomalehtipaperiin, ylimääräisestä kankaasta ommeltuun lahjapussiin tai verkkokauppapaketeista usein löytyvään voima- tai silkkipaperiin. Muovisten lahjanarujen sijaan paketin somistukseksi voi kietaista monia käyttökertoja kestävää kangasnarua, tai sen voi koristella esimerkiksi jouluisilla lehtileikkeillä tai piirustuksilla.

 

Joulun koristelut

Jätä uudet joulukoristeet kauppaan ja rakenna kotiin joulun tunnelmaa kierrätetyillä ja itsetehdyillä koristeilla. Ekologisin joulukoriste on se, joka löytyy jo kaapistasi, joten tutki varastosi ennen uuden ostamista. Joulukoristeita voi myös vaihtaa läheisten kanssa, joko pysyvämmin tai vain täksi jouluksi. Joulukoristeiden askarteleminen ekologisista raaka-aineista on myös hyvä idea. Koristele kuusi esimerkiksi maalatuilla kävyillä, pipareilla, kuivatuilla appelsiininlohkoilla ja kanelitangoilla. Joulupöydän somistukseksi voit valita vaikkapa kuusenoksia, pestävät kangasservetit ja mehiläisvahakynttilät.

 

Kierrätys

Tehosta jätteiden kierrätystä ainakin joulupyhien ajaksi ja pyri lajittelemaan kaikki syntyvä jäte. Jos omasta kodistasi tai talonyhtiöstäsi ei löydy jäteastioita kaikille jätetyypeille, sovi läheistesi kanssa jätteiden yhteiskuljetuksesta ja nappaa mukaasi myös muiden roskat. Yhden talouden jätteitä ei ole ekologista kuljettaa autolla kovin kauas, joten samalla reissulla kannattaa hoitaa muitakin autokyytiä vaativia asioita.

Perehdy myös tyypillisten joulujätteiden kierrätystapoihin. Värikäs lahjapaperi ei sovellu sanomalehtien joukkoon paperinkeräykseen, vaan se tulee hävittää joko sekajätteenä tai energiajakeena. Metallinkierrätykseen voit laittaa muun muassa uunivuoat, tuikkukynttilöiden hylsyt sekä foliomaiset karkkipaperit, jotka rutistuvat kädessä palloiksi. Jos lajittelu herättää kysymyksiä, niihin saa ajantasaisimman vastauksen oman alueen jäteyhtiöltä.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *