11 vinkkiä zero waste -siivoukseen

 

Tänään vietettävän Siivouspäivän kunniaksi Zero Waste Finland jakaa muutamia yksinkertaisia vinkkejä ekologisista siivousvälineistä ja -aineista. Kodin puhtaanapidon ei tarvite tuottaa runsaasti jätettä.

Monet perinteiset siivousaineet sisältävät terveydelle haitallisia kemikaaleja, jotka ärsyttävät esimerkiksi ihoa ja hengitysteitä. Zero waste -siivouksessa nämä aineet korvataan luonnonmukaisemmilla vaihtoehdoilla. Monia zero waste -siivousvälineitä löytyykin jo valmiiksi kotoa, ja tavallisten päivittäistavarakauppojen valikoimalla pääsee pitkälle. Niksinä on käyttää välineitä ja aineita, jotka ovat jo isovanhemmille tuttuja. Tarvittaessa erityisempiä siivousvälineitä myyvät esimerkiksi Ruohonjuuri sekä monet muut ekologiset verkkokaupat.

Luonnonmukainen siivoustapa on yllättävän helppoa! Nappaa vinkit alta.

 • Jätteettömäksi yleispuhdistusaineeksi sopivat etikka-vesiseos, luonnonmukaiset palasaippuat kuten Marseille-saippua tai ekomerkin siivoussaippua, luonnonmukainen tiskiaine laimennettuna veteen tai mäntysuopapala.
 • Monesti pelkkä vesi riittää, eikä siivousaineita tarvita lainkaan.
 • Et tarvitse kovin montaa erillistä ainetta kodin eri huoneille tai pinnoille. Kodin siivouksessa ei ole tarpeen käyttää desinfioivia aineita, jotka tuhoavat myös kodin tarpeellisia ja terveellisiä bakteereja. Suosi Joutsenmerkittyjä tuotteita.
 • Vaikeisiin tahroihin tepsii Universal Stone -savisaippua. Universal Stone myydään muovipakkauksessa, mutta yksi rasia kestää vuosia ja itse tuote on luonnonmukainen ja myrkytön.
 • Ekologisin siivousliina on luonnonkuituinen kestoliina. Liinoja voi leikata vanhoista tekstiileistä tai ostaa kaupasta. Mikrokuitu- ja muista tekokuituliinoista irtoaa mikromuovia. Kovin likainen kestoliina kannattaa pestä 60 asteessa, muuten alempi pesulämpötila riittää.
 • Siivousharjoja, kuten juuri- ja vessaharjoja, on helppo löytää puisina kauppojen lisäksi toreilta. Vanha (bambu)hammasharja toimii ahtaiden paikkojen putsaukseen.
 • Muovisista pesusienistä irtoaa mikromuovia. Vaihda pesusieni esimerkiksi kookoskuidusta tehtyyn pataharjaan tai luffa-pesusieneen.
 • Tiskaaminen onnistuu ilman jätettä puisen tiskiharjan, palasaippuan tai täyttöpakkauksessa ostetun ekologisen tiskiaineen sekä pahvipakkauksessa myytävien, muovikalvottomien konetiskitablettien avulla.
 • Ruokasooda ja sitruuna poistavat hajuja. Lämmitä mikrossa pieni kulhollinen vesi-soodaseosta tai ruuanlaittoon käytetyn sitruunan kuorta puolesta minuutista minuuttiin ja pyyhi sitten lika pois mikrosta. Leikkuulauta raikastuu, kun sitä hankaa vesi-ruokasoodatahnalla tai sitruunalla.
 • Jos olet ostamassa uutta imuria, harkitse pölypussitonta versiota. Rikkinäisen rikkalapion ja -harjan voi korvata puisilla. Ekologisinta on kuitenkin käyttää jo olemassa olevia tuotteita niin pitkään kuin ne toimivat.
 • Tukkeutunut viemäri aukeaa, kun sinne kaataa ensin desilitran ruokasoodaa ja perään 2 desilitraa etikkaa, antaa vaikuttaa 10 minuuttia ja huuhtelee sitten runsaalla vedellä.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *