Festarivieraan jätteet haltuun – nappaa vinkit ja nauti kesätapahtumista roskattomasti

Erilaisissa kesätapahtumissa käydessä syntyy helposti ylimääräistä jätettä – kosteuspyyhkeitä, kertakäyttösadetakkeja, muovituoppeja… Kaikelta tältä kertakäyttöiseltä roskalta voi välttyä, jos miettii etukäteen minkälaisia tarpeita tapahtumissa voi tulla eteen ja pakkaa kestotuotteet mukaan jo kotona.

Suurin osa kesätapahtumista järjestetään ulkona, esimerkiksi rannoilla tai puistoissa. Zero waste -ajattelun mukaisella ennakkovalmistelulla voi siis vähentää myös luontoon päätyvän roskan määrää.

Lue alta Zero Waste Finlandin vinkit, miten selvitä kesän tapahtumista mahdollisimman jätteettömästi.

Syöminen

Monissa tapahtumissa ruoka tarjoillaan nykyään biohajoavista astioista. Biohajoavissa materiaaleissa (erityisesti muoveissa) on kuitenkin eroja ja epäselvyyttä muun muassa hajoamisen ja mikromuovien muodostumisen suhteen. Ota siis oma ruoka-astia ja omat aterimet mukaan tapahtumaan. Isoille festareille ei kuitenkaan kannata ottaa metallisia aterimia, koska ne voidaan rinnastaa teräaseisiin ja kieltää turvatarkastuksessa. Puiset tai bambuiset aterimet ovat hyvä vaihtoehto. Muista myös lusikka ja pieni kulho jäätelöä varten, tai osta tuutti vohveliin. Toinen vaihtoehto on ottaa omat eväät tapahtumaan. Niiden kanssa on syytä muistaa tapahtumakohtaiset rajoitukset mm. lasipullojen ja nesteiden suhteen.

Juominen

Ota oma juomapullo mukaan tapahtumiin. Suurissa tapahtumissa on vesipisteitä, joissa pullon saa täytettyä. Kaupunkitapahtumissa voit pyytää vettä kahviloista tai ravintoloista tai täyttää pullon vessan hanasta. Festareille mennessäsi muista tarkistaa tapahtuman sivuilta millaisen juomapullon tapahtumaan saa viedä. Useimmiten lasiset pullot ovat kiellettyjä, joskus myös metalliset ja myös pullon kokoon liittyen voi olla rajoituksia. Ota mukaan myös kestomuki kuumia juomia varten.

Alkoholin ja muiden ostettavien juomien kanssa vältä kertakäyttömukeja. Juomien ympäristövaikutukset muodostuvat myös kuljetuksesta ja pakkauksesta. Juo siis kotimaisia juomia, joita voit juoda suoraan tölkistä ja palauta tölkit asianmukaisesti kauppaan tai tapahtuman panttipisteelle.

Festarijätettä voi vähentää esimerkiksi korvaamalla kertakäyttöiset ruokailutarvikkeet kestoversioilla. Tarkista kuitenkin aina etukäteen, mitä kaikkea tapahtuma-alueelle on sallittua tuoda.

Jätteet

Muista lajitella jätteesi myös tapahtumissa. Monilla isoilla festareilla kerätään kattavasti kaikki jätelajit ja keräyspisteet on usein merkitty tapahtuman aluekarttaan. Jos tapahtuman nettisivuilla ei kerrota kierrätysmahdollisuuksista, voit kysellä niistä etukäteen ja antaa palautetta lajittelumahdollisuudesta – tai sen puutteesta. Jos lajittelupistettä ei ole, ota roskat mukaasi ja lajittele ne oikein kotonasi.

Hyvän mielen puuhana voit myös kerätä roskia tapahtumassa tai vaikkapa kävellessäsi pois tapahtuma-alueelta.

Vaatteet ja muu rekvisiitta

Festareille et tarvitse uutta vaatekertaa. Jos haluat freesin festariasun, lainaa kaverilta tai tuunaa jotain vanhaa. Mieti jätteettömiä keinoja koristautua festareille. Tee esimerkiksi kukkaseppele luonnonkukista tai solmi huivi päähäsi uudella tavalla.

Monilla festareilla tehdään myös niin sanottuja glittermeikkauksia. Kasvoja pestessä glitterit päätyvät viemäriin ja pilkkoutuvat lopulta mikromuoviksi. Ensisijaisesti kannattaa siis kieltäytyä glittermeikistä. Jos kuitenkin haluat kimalletta festarilookkiisi, pyyhi se illan päätteeksi pois paperilla ja heitä paperi sekajätteeseen.

Kosmetiikka ja puhtaus

Pakkaa mukaasi pieniä liinoja tai rättejä. Vedellä kostutetulla liinalla voit tarvittaessa puhdistaa käsiä tai kasvoja. Käsien pesua varten voit halutessasi ottaa mukaasi ylimääräisen vesipullon ja pienen palan palasaippuaa. Kuivaa liinaa voi käyttää käsien kuivaamiseen, tai servetin tapaan ruokailun yhteydessä. Yksinkertaisia kestoliinoja on helppo leikata esimerkiksi vanhasta vaatteesta tai pyyhkeestä.

Kuten muutakin kosmetiikkaa, myös aurinkorasvaa voi valmistaa itse lähes jätteettömästi. Kannattaa kuitenkin tutustua erilaisiin raaka-aineisiin ja resepteihin perusteellisesti, ja varmistaa etukäteen se, että suojakerroin on tarpeeksi iso omalle ihotyypille.

Ostokset

Tapahtumissa myytävät aurinkolasit, hatut ja muut asusteet voivat monesti olla huonolaatuisia halpatuotteita, joten festarikojuissa shoppailussa kannattaa olla tarkkana. Pyri etsimään tarvitsemasi tarvikkeet ja rekvisiitat etukäteen omista kaapeista tai kirppikseltä. Kieltäydy myös tapahtumissa jaettavista ilmaistuotteista ja pyydä ruokamaistiaiset omaan astiaan.

Kaisa Rapanen

Kaisa on Zero Waste Finlandin jäsen. Hän kirjoittaa Yksi ekoteko -blogia ja ylläpitää blogiin liittyvää Instagram-tiliä @yksiekotekoblog


Kommentit

Yksi vastaus artikkeliin “Festarivieraan jätteet haltuun – nappaa vinkit ja nauti kesätapahtumista roskattomasti”

  1. Susannako avatar
    Susannako

    Tosi hyviä ideoita ja niin helppo toteuttaa jos vaan ihan vähän viitsii. Itse en käy festareilla mutta muualle tapahtumiin kuljetan mukana aterimet ja kahvimukit ja juomapullon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *