HS Mielipidekirjoitus: Polttaminen ei ole kestävä ratkaisu jäteongelmaan

Zero Waste Finlandin puheenjohtajan Susanna Luukisen mielipidekirjoitus julkaistiin Helsingin Sanomien verkkosivuilla 14.9. Julkaisemme saman mielipidekirjoituksen alla.

Suomalaisten jätteet eivät päädy enää kaatopaikoille. Tilastokeskuksen vuoden 2016 jätetilaston mukaan kaatopaikoille vietiin alle kolme prosenttia kaikesta yhdyskunta­jätteestä.

Kaatopaikkojen kadotessa lajittelematon jäte päätyy ­jätteenpolttolaitoksille, joissa sekajätteestä ja energiajakeesta tuotetaan polttamalla energiaa. Jätteenpoltto on toki kaato­paikkoja ekologisempi vaihtoehto, mutta sen pitäisi silti olla vasta viimesijainen ratkaisu jäteongelmaan.

Kun jäte poltetaan, sitä ei pysty enää hyödyntämään uusiokäytössä. Jos ihmiset kuluttavat entiseen tahtiin, poltetun materiaalin tilalle pitää tuottaa koko ajan uusia, neitseellisiä materiaaleja. Paitsi että jätteiden polttaminen poistaa käyttökelpoista materiaalia kierrosta, se tuottaa myös päästöjä. Kaikki jäte ei suinkaan pala, vaan jäljelle jää kuonaa ja tuhkaa. Esimerkiksi Suomen suurimmassa jätevoimalassa Vantaalla syntyy joka päivä viisi rekkakuormallista kuonaa. Kuona voidaan hyödyntää maanrakennusaineena, mutta jätevoimaloiden suolapitoinen tuhka sen sijaan on ongelma­jätettä.

Jätteenpolton ongelmallisuus linkittyy myös nykyiseen, kestämättömällä tasolla olevaan kulutustapaamme. Kaikista ­ympäristöystävällisintä olisikin ­vähentää tuottamansa jätteen määrää: ostaa vain tarpeeseen, suosia käytettyjä tuotteita ja ­lainaamista, vältellä turhia pakkauksia ja ehkäistä ruokahävikkiä.

Nyt eletään kertakäyttökulttuurissa, mutta ekologisesti kestävää olisi elää kiertotaloudessa, jossa raaka-aineita käytetään harkiten eikä niitä hukata.

Jätteiden vähentämisen lisäksi olisi myös tärkeää, että tuottamansa jätteen kierrättää huolellisesti. Lajittelun jälkeen polttoon päätyvää sekajätettä tai käytännössä samaa tarkoittavaa energiajaetta kertyy itse asiassa hyvin vähän. Nykyisellään poltettavaa jätettä syntyy kuitenkin yhä niin paljon, että Suomen ympäristökeskuksen mukaan sitä lähetetään poltettavaksi Ruotsiin ja Viroon, kun kotimaisten jätteenpolttolaitosten kapasiteetti loppuu. Määrää olisi mahdollista pienentää radikaalisti kierrättämällä oikein.

Koemme kestävää elämän­tapaa ja nollahukka-ajattelua edistävässä Zero Waste Finlandissa, että suomalaisessa jätekeskustelussa polttaminen esitetään liian myönteisessä valossa. Jätteenpolton mahdollisuus ei saa olla tekosyy kestämättömälle kulutustasolle tai vähäiselle kierrätysinnokkuudelle.

Susanna Luukinen

Puheenjohtaja, Zero Waste Finland ry


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *