Teräksinen kestotermosmuki pöydällä.

Kannanotto: kertakäyttöiset paperikupit eivät sovi kestävään elämäntapaan

Uusioparkki kirjoitti 24.6.2019 elinkaarianalyysistä, jonka mukaan paperikupilla on kahvikupeista pienin hiilijalanjälki – ja kierrättäminen pienentää sitä entisestään. VTT toteutti Huhtamäen ja Stora Enson tilaaman elinkaarianalyysin vuosina 2018-2019. Analyysissä vertailtiin seuraavien vaihtoehtojen hiilijalanjälkiä: kertakäyttöinen paperikuppi muovikannella, keraaminen kuppi sekä muovinen ja teräksinen kestokuppi.

Zero Waste Finland ry ei hyväksy tämän analyysin tulosta täysin. Yhdistyksen näkemyksen mukaan tutkimusasetelma on harhaanjohtava syistä, joita avataan tarkemmin seuraavaksi.

Elinkaarianalyysien ongelma

Tämän ja vastaavien elinkaarianalyysien ongelma on se, että niissä oletetaan ihmisen ostavan aina uuden kupin. Jos ostaa take away -kahvia kerran vuodessa, on tietenkin ympäristöystävällisempää ostaa paperinen kertakäyttökuppi ja viedä se kotiin kartonkikierrätykseen, kuin ostaa aina uusi teräksinen termosmuki. Paperikuppi edustaa kuitenkin kertakäyttökulttuuria, jonka ongelma on se, että kyseessä ei juuri koskaan ole yksittäinen ostokerta. Kertakäyttökuppeja nimittäin valmistetaan satoja miljardeja vuosittain.

Kestokuppi sen sijaan on tarkoitus ostaa vain kerran. Oston jälkeen se palvelee vuosikausia –  jos puhutaan lasisesta tai teräksisestä kupista, parhaimmillaan jopa koko loppuelämän. Tämän vuoksi ei ole mielekästä verrata kertakäyttöisten ja uudelleenkäytettävien tuotteiden hiilijalanjälkiä näin suoraan keskenään.

Elinkaarianalyysi kertoo paperikuppien kierrättämisen pienentävän sen hiilijalanjälkeä entisestään. Kuinka moni kuitenkaan vie paperisen kertakäyttökupin kotiin asti kierrättääkseen sen oikein? Kertakäyttökulttuurissa kupista tulee kahvin loputtua arvoton ja siitä halutaan päästä mahdollisimman nopeasti eroon. Paperikupit ovat  yleinen näky kadunvarsilla ja sekajäteroskiksissa, joista ne päätyvät polttoon – eivät siis kierrätykseen.

Myös kahviloissa on usein pelkät sekajäteastiat, joihin paperikupit nakataan. Asiakas voi harvoin tietää tai luottaa siihen, että kupit päätyvät kierrätykseen. Elinkaarianalyysissä kerrotaankin, että paperikuppien kierrätysaste Euroopassa keskimäärin on surkeat 36%. On siis todennäköisempää, että kuppi ei päädy sinne, minne sen kuuluisi.

Vastaus ei ole kertakäyttöisen korvaaminen toisella kertakäyttöisellä tuotteella

Kiinteä osa ylikulutusongelmaamme on lineaarinen suunnittelu, jossa tuotteet suunnitellaan käytännössä suoraan jäteastiaan. Zero Waste Finland ry:n näkemyksen mukaan ei ole kestävän kehityksen mukaista toimintaa korvata kertakäyttöistä tuotetta toisella kertakäyttöisellä. 

Uudet materiaalit eivät ole ratkaisu ylikulutusongelmaan, vaikka uusi materiaali olisi hieman parempi kuin edellinen. Materiaalilla voi olla potentiaalia, mutta sitä täytyy myös käyttää oikein. 

Oikea suunta on kuluttamisen vähentäminen ja jo olemassa olevien tavaroiden uudelleenkäyttö. Kestokupit edustavat kestokulttuuria, jossa ihminen ottaa vastuun kuluttamisestaan ja tuntee omistajuutta tavaroistaan. Kun kahvi loppuu, kuppi palvelee tarkoitustaan yhä uudestaan ja uudestaan parhaassa tapauksessa vuosikymmenien ajan.

Kestokuppien ympäristövaikutukset

Käytännössä kestokuppia täytyy käyttää vähintään 20 kertaa, jotta se on ympäristölle parempi kuin kertakäyttöinen paperikuppi. Jos kestokuppi on teräksinen, sitä täytyy käyttää vähintään 130 kertaa.

Koska paperikuppien kierrätysaste on huono, parhaimmillaan päivittäinen kahvinjuoja pääsee voitolle ympäristön suhteen jo kolmessa viikossa. Jos kupista juo kolme kertaa päivässä työpäivän aikana, ympäristövaikutus on minimoitu reilussa viikossa. Koko tämän ajan on mahdollista säästää myös rahaa – monet kahvilat tarjoavat jo nyt alennusta omaan kuppiin ostetusta kahvista.

Elinkaarianalyysin mukaan keraamisten kuppien (ja todennäköisesti myös muiden kestokuppien) suurin ilmastovaikutus tulee sen pesemisestä. Zero Waste Finland ry suositteleekin pesemään kestokupin mahdollisuuksien mukaan tiskikoneessa, joka käyttää käsinpesua huomattavasti vähemmän vettä.

Mikä on kestävän kahvinjuonnin salaisuus?

Meillä ei ole varaa käyttää kertakäyttöisiä paperikuppeja aikana, jona kulutamme oman osamme arvokkaita luonnonvaroja loppuun neljässä kuukaudessa. Tämän vuoksi kannustamme kaikkia kestoajatteluun kahvinjuonnissa ja kaikilla muillakin elämän osa-alueilla. Lisäksi haluamme peräänkuuluttaa kahviloiden vastuuta kahvin ja muidenkin juomien ympäristövaikutusten pienentämisessä.

Myös VTT:n tekemän elinkaarianalyysin mukaan kahvikuppia tärkeämpää on lopulta sen sisältö – eli kokonaisuus ratkaisee. Jos ottaa mukaan lattekahvin paperikupissa, kupin osuus ympäristövaikutuksista on vain neljä prosenttia. Loppu tulee kahvin ja maidon tuotannosta sekä juoman valmistamiseen käytetystä energiasta. Kertakäyttöinen paperikuppi ei kuitenkaan istu kestävään kahvinjuontiin tai elämäntapaan.

Kestävän kahvinjuonnin salaisuus on siis vuosikausia käytössä säilyvä kestokuppi, johon tilataan juoma kasvimaidolla tai ilman maitoa. Kahvi on monille nautinto ja uskomme, että kantamalla mukana kestokuppia ilo on kahta suurempi. Onhan tutkittu, että ruokakin maistuu huonommalta, jos sitä syö kertakäyttöisillä aterimilla.

Linkit

Huhtamäen tiedote 24.6. ja linkki elinkaarianalyysiin: Elinkaarianalyysin mukaan paperikupilla on pienin hiilijalanjälki – ja kierrättäminen pienentää sitä entisestään


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *