Syyskuu on tänäkin vuonna Zero Waste Syyskuu

Zero Waste Syyskuu 2019

Viime vuonna ensimmäistä kertaa Suomessa järjestetty, innostuneen vastaanoton saanut Zero Waste Syyskuu haastaa sinut kokeilemaan, miten oman kotitalouden jätemäärää voisi vähentää.

Monesti myös nollahukaksi kutsuttu zero waste tarkoittaa ajattelua, joka ohjaa tuottamaan mahdollisimman vähän jätettä ja tavoittelemaan kokonaisvaltaisesti kestävämpää elämäntapaa. Zero wasten lähtökohtana on niin kutsuttu viiden K:n ohje, jonka avulla omaa kulutusta ja arjessa syntyviä jätteitä on tarkoitus tarkastella. Viisi K:ta ovat kieltäydy, karsi, käytä uudelleen, kierrätä ja kompostoi.

Tällä hetkellä me suomalaiset kulutamme luonnonvaroja 3,8 maapallon edestä. Siirtyminen harkittuun ja kestävään kulutukseen on mainio tapa rauhoittaa omaa arkea ja säästää rahaa. Kun ostaa vähemmän, arvostaa tavaroitaan enemmän ja niistä pitää paremmin huolta. Me jokainen voimme tehdä ympäristölle hyviä valintoja arjessamme joka päivä.

Kampanjakuukausi rakentuu zero wasten viiden K:n ohjeen ympärille:
2.-8.9. Kieltäydy-viikko
9.-15.9. Karsi-viikko
16.-22.9. Käytä uudelleen -viikko
23.-29.9. Kierrätä ja kompostoi -viikko

Jokaisen viikon aikana pääset tutustumaan siihen, kuinka näitä ohjeita voi käyttää omassa arjessa. Oletpa vasta löytänyt zero waste -ajattelun tai jo kokeneempi nollahukkailija, me yhdistyksenä lupaamme tueksesi rutkasti käytännönläheisiä vinkkejä oman jätemäärän ja ympäristövaikutuksen pienentämiseen sekä motivoivan haasteen, johon tarttua syyskuun ajaksi. Olemme laatineet eritasoisia tavoitteita sisältävän haastekuvan, johon voi merkitä, minkä haasteista aikoo ottaa vastaan. Somessa jaettava haastekuva julkaistaan lauantaina 31.8.

Viime vuonna haasteen otti eri sosiaalisen median kanavissa yli sata ihmistä: esimerkiksi suositun PS Olen vegaani -Youtube-kanavan Minni otti vastaan haasteen kerätä kaikki tuottamansa sekajätteet syyskuun ajan lasipurkkiin. Minnin video haasteesta löytyy YouTubesta. Lisäksi Zero Waste Syyskuu sai huomiota mediassa: haasteesta keskusteltiin Radio Aallon Aamussa, Radio Helsingissä ja Enbuske, Veitola & Salmisessa.

Ota haaste vastaan ja valitse oma tapasi osallistua – me autamme sinua huomaamaan, että nollahukkailu on palkitsevaa ja innostavaa. Uskomme, että kuukauden loputtua kestävät tavat jäävät pysyväksi osaksi arkea. Voit jakaa haastekuvan ja muuta haastekuukauteen liittyvää sisältöä omissa somekanavissasi käyttäen kuukauden hashtagia #ZeroWasteSyyskuu ja tägäämällä Instagramissa @zerowastefinlandry tai Facebookissa Zero Waste Finland ry:n.

Tehdään tästä yhdessä upea oivallusten kuukausi!

Zero Waste Syyskuun tapahtumia
Sunnuntai 8.9. klo 11-14: Kodin kestot ry:n ompelupaja, Oodi, Helsinki
Keskiviikko 18.9. klo 17-19: Plogging, Hermanninaukio, Kuopio
Torstai 19.9. klo 19-21: Jakamistalous arjessa – miten se tehdään? Oodi, Helsinki
Lauantai 21.9. klo 12–16: Zero Waste -ständi ja kestohevipussien ompelupiste World Cleanup Day -tapahtumassa, kauppakeskus Matkus, Kuopio (nettisivut / Facebook-tapahtuma)
Lauantai-sunnuntai 21.-22.9.: Ekokumppanit Oy:n vaatteidenvaihtotapahtuma, zero waste -työpajoja ja puheenvuoroja, Vooninki, Tampere
Sunnuntai 22.9. klo 11-15: Vaatteidenvaihtotapahtuma, Kalliolan Setlementti, Helsinki
Lauantai 28.9. klo 12-15: Zero waste -ständi Tikkurilan kirjastossa, Vantaa
Lauantai-sunnuntai 28.-29.9. klo 10-16: Ompelinon korjauspaja, Espoo

Haasteen virallinen Facebook-tapahtuma löytyy tästä.


Vuonna 2018 perustettu Zero Waste Finland ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka edistää kestävää elämäntapaa ja zero waste -ajattelun mukaista toimintaa Suomessa. Yhdistyksellä on toimintaa ympäri Suomea, esimerkiksi Turussa, Kuopiossa ja Tampereella.

Järjestätkö syyskuun aikana zero waste -henkisen tapahtuman? Voit lisätä sen osaksi Zero Waste Syyskuun virallista tapahtumakalenteria lähettämällä meille tapahtuman tiedot sähköpostitse info (ät) zwf.fi.

Kommentoi