Mies pitää kädessään kahta hedelmäpussia, joihin on kerätty tupakantumppeja. Toisessa pussissa on lisäksi nuuskapurkki.

Tumppitalkoissa kerättiin satoja tupakantumppeja pois luonnosta

 

Zero Waste Finland ry järjesti sunnuntaina 5.5. tämän kevään ensimmäiset Tumppitalkoot. Tapahtuman idea on yksinkertainen: jokainen osallistuja poimii tupakantumppeja siellä, missä sattuu olemaankaan. Halutessaan saaliista voi jakaa kuvan somessa käyttäen hashtagia #tumppitalkoot.

Idea tempauksen järjestämiseen lähti yhdistyksen jäseneltä Anna Tuomiselta. Pienellä panostuksella järjestetty tempaus sai hyvän vastaanoton ja useiden osallistujien voimin luonnosta kerättiin pois satoja tumppeja. Tarkkoja määriä on vaikea arvioida, koska osallistumisen kynnys haluttiin pitää matalana – osallistujia ei siis pyydetty laskemaan keräämiensä tumppien määrää. ”Ajatuksenani oli järjestää siivoustapahtuma, johon osallistuminen olisi mahdollista kellonaikaan ja paikkakuntaan katsomatta. Halusin pitää osallistumiskynnyksen mahdollisimman matalana, jolloin talkoisiin pystyi osallistumaan juuri sillä panoksella, joka itselle parhaiten sopi”, Anna kertoo.

Näissä talkoissa jokainen pois kerätty tumppi on siis askel parempaan – tupakantumppi on maailman yleisin roska, vaikka sitä ei yleisesti pidetä roskana. Tumpeista irtoaa hajotessaan mikromuoveja ja lisäksi ne sisältävät useita ympäristölle vaarallisia myrkkyjä.

Zero Waste Finland ry haluaa kuitenkin painottaa, että tumpit eivät keräämällä luonnosta lopu. ”Jokainen luonnosta kerätty roska on toki kotiin päin, mutta ennen kaikkea tempauksen tarkoituksena oli herättää tupakoitsijoita sekä muita roskaajia muuttamaan toimintatapojaan”, myös Anna muistuttaa. ”Osittain ongelma johtuu toki vain puhtaasta välinpitämättömyydestä, mutta uskon, että taustalla on myös paljolti ajattelemattomuutta.”

Evi puhdisti metsätien tupakantumpeista. Vasemmassa kuvassa näkyy tie täynnä tumppeja, oikeanpuoleisessa kuvassa puhdas tie.
Kuva: @evigilation

Tärkeämpää olisi siis – zero waste -periaatteiden mukaan – välttää roska jo ennen sen syntymistä: tupakoinnin vähentäminen on hyväksi niin ympäristölle kuin terveydellekin. Suosittelemme myös ottamaan miniroskiksen käyttöön. Miniroskis on taskuun mahtuva, ilmatiivis pieni purkki, johon tumpit voi laittaa tuhkakupin puuttuessa. Purkin täytyttyä sen sisältö hävitetään sekajätteeseen. Miniroskiksen voi tehdä esimerkiksi diabeetikoiden koeliuskapurkista tai vanhasta filmipurkista. Voit lukea lisää miniroskiksista Roska päivässä -liikkeen sivuilta.

Kaupunkien tulisi myös tarkastella omia toimintatapojaan ja tarvittaessa lisätä tupakkaroskakorien määrää paikoissa, joita tupakoitsijoiden tiedetään käyttävän. Varsinkin vesistöjen ja hulevesikaivojen läheisyydessä on ensiarvoisen tärkeää estää tupakantumppia päätymästä maahan ja sitä kautta välittömästi vesistöön. Tupakointia ehkäisevää työtä ei tehdä enää siinä vaiheessa, kun tupakka on jo poltettu. Tupakoitsijoille täytyy antaa mahdollisuus hävittää tumpit vastuullisesti.

Tumppitalkoiden kaltaiset tapahtumat ovat kuitenkin hyvä tapa lisätä tietoisuutta tupakantumpeista maailman yleisimpänä roskana. Sen vuoksi samanlaisia tempauksia tullaan järjestämään enemmänkin tulevan kesän aikana. ”Oli mahtavaa seurata sosiaalisen median kautta, miten moni lähti  talkoisiin mukaan! Suuret kiitokset kaikille, teitte mahtavaa työtä luontomme puolesta!” Anna päättää.

Jos haluat pysyä ajan tasalla yhdistyksen tulevista tapahtumista, tykkää Zero Waste Finland ry:stä Facebookissa ja seuraa Instagramissa.

 


Kommentit

Yksi vastaus artikkeliin “Tumppitalkoissa kerättiin satoja tupakantumppeja pois luonnosta”

  1. […] että Zero Waste Finland on myös asian kimpussa — hyvä! Osallistu siis #tumppitalkoisiin […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *