ZWF mukana Euroopan jätteen vähentämisen viikossa

Lauantaina 16.11. polkaistaan käyntiin Euroopan jätteen vähentämisen viikko, jonka teemana on tänä vuonna näkymätön jäte. Näkymättömällä jätteellä tarkoitettaan sellaista jätettä, jota syntyy tuotteiden valmistusprosessien aikana, vaikkei kuluttaja sitä koskaan näe. Kampanjan laskelmat ovat kylmääviä. Uusi älypuhelin tuottaa noin 86 kiloa näkymätöntä jätettä ja farkut noin 25 kiloa. Laskelman isoin jätekuorma on läppärillä, jonka valmistamisessa syntyy peräti 1200 kiloa näkymätöntä jätettä.

Näkymättömän jätteen määrän arvioiminen on kuluttajille hyvin vaikeaa. Arkisten tavaroiden tuotantoprosessit ovat monimutkaisia, eikä kaikkia jätemuotoja tule välttämättä edes ajatelleeksi. Esimerkiksi farkkujen valmistuksessa yksi osa jätekuormaa on kemikaaleja sisältävä tuotantovesi, jota kankaan värjäämisestä jää jälkeensä.

Vaikka jätemäärien arvioiminen on hankalaa, on kuluttajille onneksi tarjolla yksinkertaisia keinoja näkymättömän jätteen määrän vähentämiseen. Helpoin keino on ostamisesta kieltäytyminen. Kun uuden ostamisen sijaan pyrkii käyttämään jo omistamiaan tavaroita mahdollisimman pitkään, jakautuu niiden taustalla piilevä näkymätön jäte useammille käyttökerroille. Jos esineen käyttöiän tuplaa, vähenee näkymättömän jätteen määrä vastaavasti puolella.

Esineiden käyttöikää on mahdollista pidentää huoltamalla niitä ohjeiden mukaisesta ja korjaamalla ne, jos ne rikkoutuvat. Käytännössä tämä tarkoittaa hyvin arkisia tekoja. Pestään vaatteet pesulapussa annetun ohjeistuksen mukaisesti. Käytetään kuluneet kengät suutarin korjattavana. Kieltäydytään ostamasta uutta puhelinta, jos vanhakin on edelleen täysin käyttökelpoinen.

Uusien tavaroiden ostamista voi välttää myös muilla keinoilla. Satunnaiseen käyttöön tulevia esineitä voi yrittää lainata tuttavilta tai vuokrata vuokrauspalveluista. Jos omaksi ostaminen on kuitenkin välttämätöntä, voi ensimmäiseksi tutkia löytyisikö tarvittavaa esinettä käytettynä.

Myös yrityksillä on vastuunsa näkymättömän jätteen syntymisessä. Jotta jätemäärä pysyisi mahdollisimman pienenä, tulisi tuotantoprosesseja kehittää tietoisesti jätteettömämpään suuntaan. Kun jätettä syntyy, pitäisi sen jatkohyödyntämismahdollisuudet kartoittaa. Teollisuudessa yhden jäte voi olla toisen raaka-aine. Kuluttajina meillä kaikilla on mahdollisuus vaatia näkyvämmäksi tietoja siitä, paljonko näkymätöntä jätettä tuotteen valmistuksessa syntyy ja millä tavoin jätemäärää on pyritty pienentämään.

Osallistu Euroopan jätteen vähentämisen viikkoon ja jaa omissa somekanavissasi kuva viimeksi korjaamastasi tai korjauttamastasi esineestä. Käytä julkaisussa tunnuksia #rakkaudellakorjattu ja #näkymätönjäte.

Lue lisää Euroopan jätteen vähentämisen viikosta


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *