Alikulutusmatkalla osa 5: Äiti millä tänään mennään?

Liikkuminen, kuten moni muukin asia, on koronapandemian takia murroksessa. Monen työmatkat ovat jääneet etätyöaikana minimiin ja ulkomaillekaan ei pääse lentämään. Lähimatkailu on ymmärrettävästi alkanut kiinnostaa uudella tavalla.

Liikkumisen on syytäkin muuttua entisestä. Jotta pääsemme ilmastotavoitteisiin, vuonna 2045 Suomen liikenteen täytyy olla fossiilivapaata. Hallitusohjelmassa välietappina vuonna 2030 päästöjen pitää olla 50 % vuoden 2005 luvusta. Vaikka tieliikenteen päästöt ovat laskeneet viime vuosina, muutos ei ole läheskään tarpeeksi jyrkkä. Lisäksi lentoliikenne on ollut merkittävässä kasvussa ennen korona-aikaa.

Etätöitä ja kotimaan matkailua

Meidänkin perheemme liikkuminen on muuttunut viimeisen puolen vuoden aikana merkittävästi. Omalla työpaikallani siirryttiin etätöihin maaliskuussa, ja koska käytäntö on osoittautunut toimivaksi, voimme tehdä pääsääntöisesti etätöitä myös jatkossa. Tämä tarkoittaa koko toimiston osalta merkittävää vähennystä liikkumisen päästöissä.

Kotimaan matkailun nouseminen on niin ikään positiivinen trendi. Meidän kesälomamme kohokohta oli aurinkoinen viikko vuokramökillä Itä-Suomessa, eikä ketään haitannut, ettemme lentäneet Kreikkaan. Lentomatkustamisen päästöt ovat omaa luokkaansa, joten lentämisen vähentäminen on helppo tapa pienentää omaan hiilijalanjälkeään.

Arjen haasteet

Arkiliikkumisen hoidamme tätä nykyä polkupyörillä tai kävellen ja joskus myös omalla autolla. Joukkoliikenteen hyödyntämistä korona on valitettavasi hetkellisesti suitsinut.

Vaikka pyrin mahdollisimman ekologiseen elämään, pikkulapsiperheenä esikaupunkialueella auto tuntuu välttämättömyydeltä. Lähipäiväkodissa ei ollut paikkoja, joten hoitoon on matkaa. Lasten harrastukset, esimerkiksi talvikauden jalkapallo, sijoittuvat matkan päähän ja ilta-aikoihin. Ruokakaupasta haetaan säännöllisesti isoja kuormia. Juuri nyt tuntuu siltä, että arjen logistiikka olisi todella hankalaa täysin ilman autoa.  Ladattava hybridiauto onneksi takaa sen, että suurin osa matkoista taittuu sähköllä (joka on taloyhtiössämme ekosähköä).

Liikenteen osalta täyssähkö- ja biokaasuautot ovat avainasemassa ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Itse kuitenkin toivon, että tämän pikkulapsivaiheen ohitettuamme pärjäämme kokonaan ilman omaa autoa, yhteiskäyttöautoja hyödyntäen.

Esimerkin voima

Omille lapsilleni haluaisin antaa mallin ekologisesta arjesta suosimalla itse pääsääntöisesti kestäviä liikkumistapoja. Lyhyet matkat on helppo hoitaa fillarilla, pidemmälle pääsee julkisilla ja todella pitkälle vaikka junalla. Myös lapset ovat pyöräilleet jo varhain, eikä autoilu ole oletusarvo. Minusta onkin mukava kuulla lapsen kysyvän äiti, millä tänään mennään?

Outi Kauppinen

Kirjoittaja on Zero Waste Finland ry:n hallituksen jäsen


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *