Cześć! Zero waste -terveisiä Puolasta

Voiko yksi henkilö muuttaa maailmaa? Facebookin Zero Waste Puola -ryhmän perustaja ja nykyinen Puolan Zero Waste yhdistyksen puheenjohtaja päätti uskoa tähän, kun Puolassa vielä viisi vuotta sitten oli melko mahdotonta lukea mitään zero waste ajattelusta puolaksi. Silloin kirjakaupoihin tuli kuitenkin Bea Johnsonin Zero Waste Home -kirja, jonka hän luki englanniksi. Puolan yhdistys on toiminut nyt vuodesta 2017 asti. Sen kolmen vuoden toimintaan mahtuu paljon saavutuksia: kestokuppien käyttöä markkinoiva Oman kupin kanssa -kampanja, kestovaippakampanja, iso zero waste -festivaali, pullonpalautusta edistävä hanke ja sen kansalaisaloite kuuluvat merkittävimpiin.

Yhdistyksellä on tähän mennessä 19 jäsentä sisältäen 3 hallituksen jäsentä. Periaateena on se, että yhdistyksen jäsenenä voi olla sellainen henkilö, joka ihan tosissaan haluaa toimia zero waste -yhdistyksen ja ajattelun puolesta. Toisin sanoen jäsenyys perustuu aktiivisuuteen. Puolan yhdistyskulttuuri on myös toisenlainen kuin Suomessa. Yhdistyksiin kuuluminen on harvinaisempaa ja toisaalta jäsenmäärät halutaan pitää helposti hallittavina.

”Me emme tarvitse muutamia henkilöitä, jotka tekevät zero wastea täydellisesti. Me tarvitsemme miljoonia ihmistä, jotka tekevät sitä epätäydellisesti.”

Puolan zero waste -yhdistys on ihan alusta lähtien tehnyt yhteistyötä muiden järjestöjen kanssa. Kansainvälisellä tasolla yhdistys saa tukea ja kannatusta European Environmental Bureau:lla työskentelevältä ja Brysselissä asuvalta puolalaiselta jäseneltänsä. Kansainvälisyys kuuluu yhdistyksen arkeen myös siinä mielessä, että jäsenten joukosta löytyy pitkään Puolassa asunut ranskalainen, joka viime vuonna muutti perheensä kanssa Portugaliin. Hänen kontaktiensa ansiosta Puolan yhdistystä edeltänyt Facebook-ryhmä oli Bea Johnsonin Puolan-vierailun järjestäjänä ja osallistui tapahtuman paneelikeskusteluun.

Yhdistyksen Hello Wielo -kampanja edistää kestovaippojen käyttöä järjestämällä työpajoja monissa kaupungeissa eri puolella Puolaa. Kansainvälisellä tasolla järjestetty kampanja ulottui viime vuonna Norjaan, missä työpajoja järjestettiin siellä asuville puolalaisille. Viime vuonna Euroopan jätteen vähentämisen viikon aikana kampanja kilpaili muiden kansalaisjärjestöjen järjestämien aloitteiden kanssa ja sai palkinnon yhteenä kolmesta parhaasta. Se jätti taakseen toista tuhatta muita kampanjaa muista Euroopan maista.

Huhtikuussa 2019 yhdistys järjesti Puolan Krakovaan ensimmäisen zero waste -festivaalin. Festivaalin suojelijana oli Krakovan radio nimeltä Radio Kraków, joten festivaali sai paljon näkyvyttä ja kuuluvutta. Kävijöitä oli noin tuhat.  Kokopäivätapahtuma koostui yhdeksästä paneelista ja luennosta, yhdistyksen ständistä ja kolmesta työpajasta sekä vaatteiden vaihdosta. Tapahtumassa oli mahdollisuus ostaa kestävää elämäntapaa tukevia tuotteita, omaan mukiin tarjottua kahvia ja ravintolan hyvä ruoka palautettavissa lasipurkeissa tuki pitkään päivään osallistuvia. Panelistit yrittivät vastata sellaisiin kysymyksiin kuten mistä aloittaa zero waste elämä, miten hiilidioksidit vaikuttavat ilmastonmuutokseen ja mikä on meidän planeetamme tulevaisuus, miten zero wastea kannustava yritys toimii, onko muovi ongelma, mitä on zero waste kaupunkikunta ja onko se mahdollista. Festivaali osui hetkeen, jona EU:n lainsäädäntö astui voimaan ja Puolan kotitalouksien yhteyteen tuli uudenvärinen jäteastia, ruskea biojäteastia, joten uusiutunut huoltojärjestelmä oli myös keskustelun aiheena.  Festivaalin viime vuoden menestys rohkaisi järjestämään tänä vuonna kahden päivän tapahtuman, joka toteutuu syyskuussa.

Yhdistyksen tavoittena on luoda maailma ilman jätteitä. Järjestämällä työpajoja ympäri Puolaa ja osallistumalla zero waste -messuihin yhdistys edistää kestävää elämäntapaa. Tämän lisäksi yhdistys haluaa vaikuttaa myös poliitikkoihin. Viime vuonna hankkeessansa yhdistys laati suunnitelman siitä, miten muovipullojen pantillinen palautus toimisi Puolassa ja avasi tätä hanketta edistävän kansalaisaloitteen. Yhdistys myös pyrkii yhdistämään muiden pienten järjestöjen toimintaa ja olla iso vaikuttaja maassaan.

Alina Starzak

Kirjoittaja on Zero Waste Finland ry:n hallituksen jäsen sekä Puolan yhdistyksen Polskie Stowarzyszenie Zero Waste perustajajäsen.

https://youtu.be/cpWU0sYIao8
”Lähdetkö mukaan zero waste -vallankumoukseen” kysyy Puolan yhdistyksen tuottama video.

Linkkejä

Polskie Stowarzyszenie Zero Waste -yhdistyksen puolankieliset verkkosivut

Polskie Stowarzyszenie Zero Waste -yhdistyksen puolankieliset FB-sivut

Englanninkielistä tietoa Puolan yhdistyksestä

Puolalainen zero waste –kauppa Biore

Puolalainen zero waste –kauppa BEZ PUDŁA

Puolalainen zero waste -kauppa DEKO Zakupy

Puolalainen zero waste –kauppa Kubek

Krakovan jätehuollon puolankieliset verkkosivut


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *