Hyvä, parempi, parasta ennen – irti tuotepäiväyksien ennakkoluuloista

Teksti on vieraskynäkirjoitus yhdistyksen kannatusjäseneltä, Fiksuruoalta.

Onko ikä vain numeroita?

Ruokapakkauksien kylkeen painetulla Parasta ennen -päivämäärällä on kuluttajille merkitystä. Mistäkö tiedämme? Kohtaamme hävikkiruoan verkkokaupan parissa jatkuvasti ennakkoluuloja ja odotuksia tuotteiden päiväyksiin liittyen.

Fiksuruoka.fi:n missio on pelastaa Suomi ruokahävikiltä. Meidän mielestämme ruoka on tehty nautittavaksi ja siksi tarjoamme hävikkiuhan alle joutuneita tuotteita jokaisen suomalaisen saataville halpaan hintaan.

Hävikkiuhan alle tuotteita joutuu monista syistä: useimmiten syynä ovat pakkausvirheet ja – muutokset, ylivarasto, sesonkikohtaisuus, poistoerät sekä lähestyvä Parasta ennen -päiväys.

Näistä viimeisenä mainittu herättää eniten kysymyksiä. Miten saamme myydä vanhaa ruokaa, kun ‘’tavalliset’’ ruokakaupatkaan eivät niin tee? Mitä järkeä on ostaa vanhenemassa olevaa tuotetta? Voiko niitä edes nauttia turvallisesti?

Meillä on valta – käytetään sitä oikein

Elintarvikkeita saa myydä Parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin. Lain mukaan päiväyksen ylittymisestä ei tarvitsisi edes erikseen ilmoittaa myyntitilanteessa eikä tuotetta ole pakko myydä alennuksella. Hyviä tapoja noudattava myyjä on kuitenkin tällaisissa tilanteissa avoin.

Miksi ruokakaupat eivät sitten myy enemmän tuotteita, joiden Parasta ennen -päiväys on umpeutumassa? Tämä on hyvä kysymys. Taustalla voivat olla imagosyyt tai oletettu vähäinen kysyntä.

Päätelmä vähäisestä kysynnästä perustuu arkisiin valintoihin. Kukapa meistä ei olisi joskus kaupassa ollessaan kaivellut takaa tuoreempia tuotteita lyhyemmän päiväyksen tieltä? Tai jättänyt kolhiintuneen banaanin ostamatta ja napannut paremman näköisen lajitoverin?

Jos samalla rahalla saa tuoreempaa, niin kuluttajan valinta on sinänsä ymmärrettävä. Ikävä kyllä ruokahävikki ei ole yhtä joustava: Suomessa ruokahävikkiä syntyy vuosittain jopa 500 miljoonaa kiloa. Tästä suurin osa ikävä kyllä kotitalouksissa.

Ruokahävikillä on kuitenkin oma hopeareunuksensa: me kaikki voimme helposti vaikuttaa siihen omilla pienillä valinnoilla arjessamme. Yksi niistä voi hyvin olla se, että valitsee lähestyvän päiväyksen tuotteen.

Eikö tämä sitten lisää ruoan (ja rahan) hävikkiä, jos heittää nopeammin vanhentuneen tuotteen kotona roskiin? Näin sen ei tarvitse mennä.

Parasta ennen on usein parasta edelleen

Parasta ennen -päiväys harvoin on tuotteen tarun loppu. Se usein sekoitetaan tiukkaraamisempaan Viimeiseen käyttöpäivään, joka koskee kuitenkin yleensä vain helposti pilaantuvia eläinperäisiä tuotteita.

Parasta ennen -merkintä tarkoittaa tuotteen vähimmäissäilyvyysaikaa: ainakin tähän päivään mennessä valmistaja siis lupaa, että tuote varmasti säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet, kuten ulkonäön, hajun ja maun.

Tuotteet eivät osaa kelloa: ne eivät maagisesti pilaannu heti, kun kello lyö päiväyksen päättymisen merkiksi. Etenkin suurin osa kuivatuotteista maistuu ja voi hyvin pitkälle päiväyksen jälkeenkin.

Mihin sitten voi luottaa, jos ei täysin Parasta ennen -päiväykseen? Kuten monessakin asiassa, niin tässäkin rohkaisemme luottamaan itseesi – erityisesti aisteihisi! Kun kohtaat tuotteen, jonka päiväys on mennyt, niin kokeile tätä kolminaisuutta: katso, haista, maista. Aistisi kertovat, kannattaako ruokaa enää syödä.

Vanhentumassa olevien tuotteiden ostaminen kannattaa yhteisen hyvän vuoksi. Tuotteen käyttöikää voi pidentää vaivattomasti esimerkiksi pakastamalla. Tämän lisäksi Parasta ennen -päiväyksen ylittäneitä tuotteita on yleensä turvallista nauttia – aivan yhtä herkullisesti.

Lähteet:
Elintarviketeollisuusliitto
Luonnonvarakeskus
Saasyoda.fi


Zero Waste Finland ry edistää ja kehittää kestävää elämäntapaa ja zero waste -ajattelun mukaista toimintaa Suomessa. Yhdistyksen jäsenenä saat useita jäsenetuja, esimerkiksi alennusta Fiksuruoan verkkokaupasta. Lue lisää yhdistyksestä ja liity jäseneksi tänään!


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *