Biojätteet

Luo oman näköisesi zero waste -arki

Zero waste -elämäntapa näyttäytyy julkisuudessa usein lasipurkkina, jonka sisään mahtuu yhden ihmisen kaikki sekajätteet. Tämä mielikuva voi haastavuudessa lamauttaa, varsinkin jos on vasta aloittamassa zero waste -ajatteluun tutustumista. Arjen zero waste -elämä ei kuitenkaan yleensä näytä tältä. Usein arjessa on monta asiaa hoidettavana, eikä ostoksia tai muita päätöksiä aina saa tehtyä jätteettömyys edellä.

Millaista sitten on sujuva zero waste -arki? Se ei ole jokaisen ostoksen tarkkaa syynäämistä, muoviroskiksen sisällön stressaamista tai yhtenä kiireisenä päivänä kertismukista juodusta kahvista hermostumista. Se on pieniä tekoja, uusia tapoja, hyvän mielen asioita, joita tehdään pitkäjänteisesti ja joita ei ehkä totuttuaan edes huomaa. Pienistä teoista kasvaa isompi kokonaisuus ja kestokassista lähtenyt ajatus, voi johtaa pitkälle. Tärkeää on, että muutos on pysyvää ja toistuvaa. Silloin tällöin tehtävillä päätöksillä on pienempi vaikutus, kuin joka päivä toistuvilla valinnoilla.

Iloitse pienestä 

Jos on vasta zero waste -matkan alussa, kannattaa aloittaa pienistä asioista ja muutoksista ja muistaa iloita onnistumisista. Pienet asiat on helpompi toteuttaa ja tuomalla tavat hiljalleen osaksi arkea voi vähän huomaamattaankin vähentää tuottamansa jätteen määrää. Näin jätteen ja hukan vähentäminen tulee osaksi arkea ja tuntuu helpolta. Arjen valinnoissa kannattaa pitää mielessä kokonaisvaltaisen kestävän elämäntavan pyrkimykset ja tietysti oma hyvinvointi. Muistitko ottaa oman kauppakassin kauppaan tai osasitko kieltäytyä ilmaiseksi jaettavasta tavarasta? Hienoa!

Puolitiekin on hyvä 

Onnistuneen zero waste -arjen avain on, että hyväksyy myös puolitien. Asioita ei tarvitse tehdä juuri tietyllä tavalla ihan joka kerta. Jos vaikka vain puolet kerroista toimii toisin, niin ollaan jo pitkällä.

Puolitie myös vapauttaa ajattelua, kun ei tarvitse jäädä kiinni siihen, että joutui kerran ottamaan kertakäyttömukin kahvilasta tai unohti kestokassin kotiin. Itselle hyvin toimivista asioista voi tehdä jokapäiväisiä ja haastavammissa kohdissa voi joustaa. Hyvin harva zero waste -aktiivikaan nimittäin elää täysin jätteettömästi.

Löydä oma tapasi

Jokaisella on omat tapansa toteuttaa jätteettömyyttä. Jollekin vaatteiden korjaaminen on innostava harrastus, toinen viljelee omalla pihallaan, kolmas tekee itse saippuaa tai deodoranttia. Joku haluaa käyttää mahdollisimman paljon kestotuotteita, toinen ostaa kaiken käytettynä. Toki voit myös tehdä näistä kaikkia – mitä useampia tapoja omaksut, sitä vähemmän elämäntapasi tuottaa hukkaa ja kuluttaa luonnonvaroja. Mutta tärkeintä on, että zero waste -tavat kulkevat sujuvasti mukana muussa arjessa. Jokaisella meistä on omanlaisensa elämä ja tilanne juuri nyt. Jokainen voi toteuttaa zero waste -elämää omalla tavallaan ja sovittaa sen osaksi omaa arkea.

Ideoita arjen tekoihin saat vaikkapa Zero Waste syyskuun haasteista, jotka löydät Facebookista ja Instagramista.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *