IlmastoAreenan päälava

Terveisiä IlmastoAreenasta!

Terveiset Ilmastoareenasta välittää Zero Waste Finland ry:n hallituksen jäsen Kaisa.

Yhdistyksen hallituksen jäsenet Alina ja Kaisa, sekä varajäsen Päivi edustivat yhdistystä Iissä IlmastoAreenassa 20.-21.8.2021. Suomen merkittävimmän ilmastofestivaalin teemana oli tänä vuonna kuluttajan hiilijalanjälki.

Ohjelmassa oli puheenvuoroja laajasti eri aiheista: energiatuotannosta, ruoan tulevaisuudesta, ilmastotunteista, matkailusta, hiilijalanjäljen laskemisesta, taiteesta, rakennuksista ja monesta muusta aiheesta. Koko ohjelmaan voi tutustua tapahtuman nettisivuilla. Päivitimme tapahtuman kulkua myös yhdistyksen Instagram-tilille, tarinat löytyvät profiilin kohokohdista.

Zero Waste Finland ry:n ständillä keskustelu oli vilkasta

Ilmastotorilla oli yhdistyksen ständi, jossa esittelimme kestotuotteita, puhuimme kestävästä elämästä ja siihen liittyvistä ratkaisuista. Myös 5 K:ta – kieltäydy, karsi, käytä uudelleen, kierrätä ja kompostoi – olivat näkyvästi esillä ja niiden pohjalta oli helppo käydä keskusteluja. Pisteellä tulivat tutuksi ainakin kestomukit ja -pullot, kestokassit- ja pussit, uudelleenkäytettävät rasiat, mehiläisvahakelmu (tämä taisi herättää eniten kiinnostusta), kestovaipat, virkatut vanulaput, kangasnenäliinat ja -servetit ja kestokuukautissuojat. Myös kaiken kulutuksen vähentäminen oli suosittu aihe keskusteluissa.

Omalla ständillämme keskusteluja käytiin hyvin laajasti eri aiheista. Oli mahtavaa tavata niin paljon kestävästä elämäntavasta ja zero wastesta kiinnostuneita ihmisiä! Perjantaina tapahtumassa vierailivat kaikki Iin koululaiset ja oli hienoa tavata myös innokkaita lapsia. Juttelimme etenkin arjen tavallisimmista kestotuotteita, kuten kauppakasseista ja juomapulloista ja pohdimme tavaroiden tarvetta ja kestoa. Kestohedelmäpussien tekemisen lapset halusivat viedä vinkiksi käsityötunneille.

Nuorten ja aikuisten kanssa kestotuotteista liikkeelle lähteneet keskustelut veivät kattavasti kestävän elämän aiheiden pariin. Monelle kestotuotteet olivat tuttuja omien vanhempien tai isovanhempien kautta. Monet kertoivat esimerkiksi keräävänsä marjoja ja sieniä, korjaavansa vaatteita ja käyttävänsä omaa kauppakassia, vaikka eivät tietoisesti tavoittelisi jätteetöntä elämäntapaa.

Yksi monia kiinnostanut aihe oli tavaroiden lainaaminen ja vuokraaminen. Yhteiskäytöstä puhuttaessa nousi esiin liikkumisen ratkaisut ja erityisesti autoilu. Oli hienoa nähdä, kuinka monet ihmiset olivat kiinnostuneita uusista vaihtoehdoista auton omistamiselle. Ainakin Bloxcar ja GoMore tarjoavat vertaisvuokrauspalveluja, jollaisille koettiin olevan tarvetta. Keskustelimme myös siitä, millaisen kulttuurin ja ajattelutavan muutoksen uusiin liikkumistapoihin siirtyminen vaatii.  

Ilmastoareenassa puhutti niin ruokahävikki, puuvilla kuin ajattelun muutos

Torilla kierrellessä muutama piste jäi erityisesti mieleen. Ruokahävikistä puhuttiin useammallakin ständillä. Jokainen suomalainen tuottaa hurjan määrän ruokahävikkiä vuosittain: 23 kg. Tämän ehkäisyyn vinkkejä antoi ainakin Kuluttajaliiton hävikkifoorumi-hanke.

Korjaamiseen käytännön opastusta tarjosi Oulussa ja lähialueilla toimiva Folkverkstan-hanke. Sen järjestämät korjaustyöpajat kiinnostaisivat varmasti myös muualla Suomessa. Puuvillan tuotannon moninaisista ongelmista jakoi tietoa Ilmastonmuutos lukioihin. Kaikki torilla toimintaansa esittäneet tahot löytyy täältä.  

Yksi tapahtumassa monesti toistunut aihe oli ajattelutavan muutos, joka tarvitaan ilmastotoimien tuomisessa omaan arkeen: lasten ruokailun murros, omistamisen murros, omien kulutustottumusten murros. Itse näimme tarpeen hyvin konkreettisesti, kun katselimme tapahtumassa käytettyjen kertakäyttötuotteiden määrää. Kertakäytöstä on tullut normaalia, eikä kukaan näyttänyt sitä kyseenalaistavan. Jäimme vähemmistöön omien kestomukien ja ruokailuvälineiden kanssa.

Osalla pisteistä myös jaettiin jotain pientä tavaraa, jonka me koimme turhaksi. Totta kai isossa kuvassa näiden vaikutus jää pieneksi, mutta oli kiinnostavaa ja opettavaista tehdä havaintoja tapahtuman käytännöistä Zero waste -silmälasein.

Emme tarvitse muutamaa täydellistä suorittajaa, vaan paljon parhaansa tekeviä

Yksi aihe, mistä keskustelimme jo ennen tapahtumaa, oli epätäydellisyyden merkitys. Emme tarvitse muutamaa ihmistä, jotka elävät ns. täydellistä zero waste -elämää, vaan paljon ihmisiä, jotka tekevät niin epätäydellisesti. Myös tapahtumassa aihetta käsiteltiin. Kaikkien ei tarvitse ryhtyä vegaaneiksi, mutta olisi vaikuttava ilmastoteko, jos kaikki puolittaisivat lihansyönnin määrän.

Artisti Evelina puhui siitä, että on tärkeä aloittaa jostain pienestäkin ympäristöteosta, eikä jäädä kiinni siihen mitä kaikkea ei vielä tiedä tai mikä asia ei tunnu sopivan omaan elämään. Myös Pauli Aalto-Setälä korosti, että pienistä edistysaskeleista pitää puhua ja onnistumisia pitää kehua, sen sijaan että keskittyisi vain siihen, mitä kaikkea on vielä tehtävä.  

Meidän pitää puhua, julistaa tapahtuman slogan. Se kannattaa ottaa ohjenuoraksi. Ilmastoasioista pitää puhua; omalle lähipiirilleen, työkavereilleen, poliitikoille. Jokainen omalla tavallaan ja omassa mittakaavassa. Omista teoista kertominen on tärkeä esimerkki muille ja rakentaa kulttuuria, jossa kestävä elämä on uusi normaali. 

Kiinnostaako sinua keskustella näiden aiheiden äärellä ja tavata muita kestävästä elämäntavasta kiinnostuneita? Tapahtumassa Oulun alueryhmä sai mukaansa uusia aktiiveja ja Oulussa järjestetään alueryhmän tapaaminen syyskuussa, katso lisätiedot täältä. Muista Suomen alueryhmistä tietoa täältä.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *