Vähemmän yllätysmunia, kiitos!

Ihanan värikkäät ja houkuttelevat yllätyssuklaamunat asetellaan kauppojen paraatipaikoille jo hyvissä ajoin ennen pääsiäistä. Moni aikuinen hidastaa kulkuaan yllätysmunahyllyn ohittaessaan ja lapsille munahyllyn tutkiminen lienee enemmän sääntö kuin poikkeus.

Kauppareissun lopussa kassoilla odottaa valtavat keot värikkäitä foliomunia. Houkuttelevia herkkuja on vaikea ohittaa, kun parilla eurolla voi saada koko katraan tyytyväiseksi. ”No hyvä on, valitkaa mieleisenne munat ja sitten kassoille!”

Hetken ilo ja pidempi riesa

Kaupassa niin houkuttelevilta vaikuttaneet yllätysmunat eivät kotona jaksa kovin pitkään kiinnostaa. Alkuinnostuksen jälkeen jälkeen pienet muoviosat löytyvät sohvan alta tai muuten vaan lattioille leviteltyinä. Lopulta yllätys heivataan roskiin, kun on aika tyhjentää lattiat imuroinnin tieltä.

Yllätysmunat tuottavat lelun lisäksi myös muuta roskaa. Vain tunnollisin lajittelija jaksaa huolehtia foliokääreen metalliastiaan, ohjelaput paperinkeräykseen ja muovikotelon muovinkeräykseen tai askarteluun.

Kohtuus kaikessa

Suomessa asuu noin 870 tuhatta 0-14-vuotiasta lasta. Vuoden 2020 pääsiäisenä S-ryhmä myi tälle joukolle noin 5,5 miljoonaa yllätys- ja makeismunaa. S-ryhmän päivittäistavarakaupan markkinaosuus Suomessa on noin 46 prosenttia, joten voidaan olettaa, että pääsiäismunia myydään Suomessa vähintään 11 miljoonaa kappaletta vuosittain.

Luvut ovat päätähuimaavia. Pelkästään S-ryhmän munista riittäisi yli kuusi munaa jokaiselle lapselle, myös vauvoille. Ehkä vähempikin riittäisi? En ehdota pääsiäisilon pilaamista lapsilta, mutta voisiko asiaan liittyen soveltaa tiettyä harkintaa?

Munia siellä, munia täällä

Yllätysmunia kertyy sieltä sun täältä. Isovanhemmat ostavat niitä lahjoiksi, kouluissa ja päiväkodeissa järjestetään munajahteja, omia lapsia on mukava yllättää ja pääsiäisen jälkeen saa munia superhalvalla puoleen hintaan.

Lasten kanssa zero wasteilu ei ole aina helppoa. Omille lapsilleni haluan osoittaa, että jätteen vähentäminen onnistuu ilman, että luopuu mistään. Siksi juuri yllätysmunien vähentäminen voi tuntua vaikealta, sillä lapsista se tuntuu siltä, että he joutuvat luopumaan jostakin kivasta.

En koskaan perustelisi munien vähentämistä lapsilleni zero waste -tavoitteilla. Tehokkaampaa ja tarkoituksenmukaisempaa lienee munien vähentäminen vaivihkaa. Voisiko munajahdissa olla vain yhdet yllätysmunat kullekin osallistujalle ja niiden lisäksi jotain muuta jotain vähäroskaisempaa? Ainakin meillä jätemääriltään ja kilohinnaltaan maltillisemmat suklaapatukat ovat olleet aivan yhtä mieluisia jahtipalkintoja.

Tässä vielä muutamia vinkkejä roskattomampaan pääsiäiseen:

 1. Tee yllätysmunat itse soodasta, vedestä ja valitsemastasi pikkulelusta. Soodan voi munan ”kuorimisen” jälkeen hyödyntää esimerkiksi siivoamiseen. Ohjeet soodamunan tekoon löytyy esimerkiksi täältä.
 2. Mikäli mielesi tekee herkutella, osta suklaa suklaana. Kuorettomat suklaamunakarkit tuottavat huomattavasti vähemmän jätettä, kuin yllätysmunat.
 3. Jos läheisillesi haluavat muistaa lapsiasi pääsiäisherkuilla, ehdota muita vaihtoehtoja yllätysmunien sijaan. Hauskoja pääsiäsitipuja voi valmistaa esimerkiksi leipomalla.
 4. Monissa kierrätyskeskuksissa ja Facebookin kierrätysryhmissä myydään tai lahjoitetaan yllätysmunien muovisia lelukoteloita. Lelukotelot voi käyttää uudelleen vuodesta toiseen ja ne voi munajahtia varten täyttää monenlaisilla pienillä yllätyksillä, esimerkiksi pikkuleluilla, helmillä, purkilla, tarroilla tai karkeilla.
 5. Jos kaikesta huolimatta ostat perinteisiä yllätysmunia, anna niiden laadusta ja sisällöstä palautetta yrityksille. Jopa parin euron arvoisen lelun pitäisi leikeissä kestää jonkin aikaa, koottavien lelujen tulisi toimia, kasausohjeiden olla riittävän selkeitä jne. Pääsiäismunien yllätysten laatuun panostetaan vasta sitten, kun asiakkaat sitä vaativat.

Mukavaa pääsiäistä kaikille!

Tekstin kirjoittaja on Zero Waste Finland ry:n jäsen


Kommentit

4 vastausta artikkeliin “Vähemmän yllätysmunia, kiitos!”

 1. Neea avatar
  Neea

  Voi hankkia myös sellaisia pahvisia avattavia koristemunia. Nämä toimii koristeena vuodesta toiseen ja sisälle voi laittaa nameja tai yllätyksiä.

 2. KatriP avatar
  KatriP

  Kartonkiset, koristellut munat, jotka aukeavat kahteen osaan, ovat minusta paras vaihtoehto krääsä-yllätysmunille. Niitä voi käyttää vuodesta toiseen ja niiden sisälle mahtuu jotain ihan järkevääkin, sukat, pastillirasia tai vaikka pieni paketti puuvärejä.

 3. Taina avatar
  Taina

  Kirjoittaja olettaa virheellisesti, että yllätysmunia ostetaan vain lapsille. Meillä aikuisetkin syövät niitä ainakin pari kappaletta joka vuosi.

 4. Essi avatar
  Essi

  Apulanta-munasta tulee ilmeisesti karkkia sisältä, ilman muovia siis tai muovimunaa 🙂 Jos on kovin synkkä ulkokuoreltaan (musta väriltään) niin folionhan voi vaihtaa johonkin omatekoiseen kääreeseen. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *