Zero Waste Syyskuu 2021 käynnistyy NYT

Neljättä kertaa järjestettävä Zero Waste Syyskuu -kampanjakuukausi käynnistyy tänään! Kuukauden aikana kampanjan seuraajia kannustetaan pohtimaan oman elämäntapansa kestävyyttä ja kokeilemaan uudenlaisia tapoja ekologisempaan elämään.

Zero waste -ajattelussa kulutustottumuksia tarkastellaan viiden K:n säännön kautta. Viisi K:ta ovat kieltäydy, karsi, käytä uudelleen, kierrätä ja kompostoi. Yhdessä ne muodostavat hierarkian, jonka kautta omia valintoja on helppo kehittää.

Ei ne roskat, vaan se hukka

Zero waste -ajattelun on perinteisesti mielletty liittyvän vain roskien määrään, mutta ZWF kannustaa roskien sijaan pohtimaan hukkaa laajemminkin. Roskat edustavat yhtä hukan ilmenemismuotoa, mutta muitakin ilmenemismuotoja on runsaasti. Zero wastessa voidaan pyrkiä vähentämään roskien lisäksi esimerkiksi vedenhukkaa, energiahukkaa, materiaalihukkaa sekä muita hukkamuotoja, joissa maapallon resursseja käytetään epätehokkaasti.

Hukan laajempi tarkastelu vaatii talkoisiin mukaan yksityishenkilöiden lisäksi myös yrityselämää sekä yhteiskunnan poliittisia elimiä. Zero Waste Syyskuun aikana näiden uusien tasojen aktivoiminen on huomioitu mm. uudenlaisissa somesisällöissä.

Suositut zero waste -haasteet kokivat uudistuksen

ZWF on perinteisesti julkaissut kampanjakuukauden aluksi joukon erilaisia zero waste -haasteita, joiden avulla kampanjaan osallistuvat ihmiset ovat voineet tutustua zero waste -elämään. Haasteet ovat monille olleet kimmoke kokeilla uudenlaisia ympäristöystävällisiä tapoja ja kertoa omista ekologisista valinnoistaan esimerkiksi somessa.

Tänä vuonna tutut haasteet ovat kokeneet muodonmuutoksen, kun omien valintojen lisäksi ZWF kannustaa tarkastelemaan zero wastea yrityselämän ja yhteiskunnan tasolta.

Valitut haasteet ovat myös seuraajilta tulleiden toiveiden mukaisesti muokattu aikaisempaa paikkariippumattomiksi ja kaikille saavutettaviksi. Uudistetut haasteet julkaistaan torstaina 2.9.

Zero Waste Finland ry

Zero Waste Finland ry on voittoa tavoittelematon, vapaaehtoisvoimin toimiva yhdistys. Zero Waste Finland ry:n tavoitteena on edistää ja kehittää kestävää elämäntapaa ja zero waste -ajattelun mukaista toimintaa Suomessa. Zero waste on ajattelutapa, joka kannustaa vähentämään jätettä ja tavoittelemaan elämäntapaa, josta jätettä ei synny.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *