Lainaaminen on suomalaisille tuttua puuhaa. Luemme kirjaston kirjoja, käytämme taloyhtiön yhteistä lumilapiota, vuokraamme pakettiauton muuttoa varten tai kuskaamme tuttavaperheen lapsen kouluun samalla kun viemme omat lapsemme – näin alkajaisiksi.
Vaikka jakamistalous on monessakin asiassa osa suomalaista arkea ja kulttuuria, sitä voisi hyödyntää enemmänkin. On esimerkiksi arvioitu, että porakonetta käytetään vain 7 minuuttia sen elinkaaren aikana. Silti monilla meistä on oma porakone viemässä tilaa kaapin pohjalla.
Lainaaminen ja vuokraaminen ovat todellisia zero waste -tekoja. Isojen tavaroiden kierrättäminen vaatii työtä ja energiaa ja esimerkiksi elektroniikkajäte on ihan eri asia kuin ruokapakkausjäte. Lainatessa uusia tavaroita kulutetaan vähemmän ja vähemmän käyttämätöntä tavaraa pyörii kodeissa tai päätyy jätteeksi. Tämä on tärkeä osa kestävää elämää, tapa vähentää kulutusta ja vähentää jätteen määrää.
On olemassa paljon esimerkkejä tavaroista, joita ei ole välttämätöntä omistaa itse. Kysyimme Ellalta, Marialta ja Kaisalta, mitä he ovat viimeksi lainanneet tai vuokranneet. Jokaisen vastaus laajentaa käsitystämme siitä, mitä jakamistalous voi parhaimmillaan olla.
Vaatelainaamoista vaihtelua vaatekaappiin
Ella käy vaatelainaamossa 1-2 kertaa kuussa. Jäsenmaksulla saa lainaan 2 valitsemaansa vaatetta enintään kolmeksi viikoksi kerrallaan.
”Lainaan vaatelainaamosta lähinnä kivoja arkivaatteita. Pidän siitä, että lainaamosta saa kotimaisten yritysten eettisesti tuotettuja vaatteita. Lainaaminen vähentää ostamista, kun ei tule ostettua uusia vaatteita vain siksi, että kaipaa vaihtelua. Jos johonkin vaatteeseen tykästyy, sitä voi lainata useamman kerran. On myös helpottavaa, ettei tarvitse potea huonoa omaatuntoa, jos vaate ei tunnukaan omalta tai siihen kyllästyy. Sen voi aina palauttaa ja joku muu saa siitä iloa. Lainaaminen säästää kaappitilaa, hermoja, ympäristöä ja ehkä rahaakin.”
Vuokraisitko lautapelejä – tai vaikkapa mölkyn?
Millaista ajanvietettä voi lainata tai vuokrata? Näin kertoo Maria:
”Kesää ja piknikkejä odotellessa pitäisi sisällä vielä keksiä ajanvietettä. Monilla varmasti jo löytyy kotoa vino pino erilaisia pelejä, mutta usein ne on pelattu läpi moneen otteeseen ja kyllästymiseen asti. Uutena ostettuna lautapelit voivat olla kalliita, eikä niitä loppujen lopuksi tule välttämättä pelattua muutamaa kertaa enempää.”
“Kirjastoista saa kirjojen ohella lainattua myös erilaisia lautapelejä, ja niiden varaaminen tapahtuu helposti samalla tavalla kuin kirjojenkin. Olen itse käynyt useaan otteeseen kirjastossa metsästämässä kiinnostavia lautapelejä sekä varannut monesti suosikkipelejäni uudestaan ja uudestaan. Kirjastojen pelivalikoimat ovat yllättävän suuret, ja kirjastoille voi myös laittaa kyselyä tietystä pelistä, jonka haluaisi valikoimaan!”
“Ja vinkkinä kesälle, kun vihdoin pääsee ulos piknikille, kirjastoista saa lainattua myös ulkopelejä, kuten mölkkyä!”
”Lainaaminen on ekoteko, mutta tykkään myös siitä, että harvoin käytettävä tavara ei ole kotona viemässä tilaa”
Lasten tarvikkeiden vuokraus ja lainaus on erittäin järkevää, sillä monet lasten tarvikkeet ovat tarpeellisia vain hetken verran. Kaisa kertoo omista kokemuksistaan näin:
”Olemme lainanneet ja vuokranneet lapselle monia tarvikkeita. Lainaaminen on ekoteko, mutta tykkään myös siitä, että harvoin käytettävä tavara ei ole kotona viemässä tilaa. Lisäksi vauvan ja pienen lapsen tarpeet muuttuvat nopeasti. Esimerkiksi ensisänky on helppoa ja kannattavaa vuokrata, koska se on käytössä vain muutaman kuukauden. Meillä oli lainassa myös sitteri, kestovaippoja, taaperokärry ja vaatteita. Myös matkarattaita, -sänkyjä ja autonistuimia voi vuokrata muilta perheiltä tai vuokraamoista. Kannattaa kysyä avoimesti ystäviltä, olisiko heillä lainata vauvan tai lapsen tarvikkeita.”
Mitä hyötyä on tavaroiden lainaamisessa ja vuokraamisessa?
🌱 Luonnonvaroja säästyy, kun jokaista tavaraa ei tarvitse ostaa omaksi – yhteiskäytössä tavaroita (ja niihin käytettyjä luonnonvaroja) käytetään paljon tehokkaammin hyödyksi
🌱 ”Oikeus olla omistamatta” – kaappitilaa säästyy, kun kerran vuodessa tarvittavan tavaran voi vuokrata tarvittaessa vaikka vain pariksi tunniksi.
🌱 Tavaroiden lainaaminen esimerkiksi perheen, taloyhtiön tai kaveripiirin kesken lisää yhteisöllisyyttä.
Zero Waste Finland ry on vuonna 2018 perustettu voittoa tavoittelematon yhdistys, joka edistää ja kehittää kestävää elämäntapaa ja zero waste -ajattelun mukaista toimintaa Suomessa. Yhdistyksen tavoitteena on muuttaa suomalaisten suhtautumista kuluttamiseen ja tehdä kestävästä elämäntavasta valtavirtaa.
Vastaa